Legislație
Laptele praf se acordă gratuit conform prevederilor Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită a laptelui praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern cât și a Ordinului nr. 1.253/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită a laptelui praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.
Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi se încadrează în criteriile de acordare, se face pe reţetă tip Ministerul Sănătăţii şi cuprinde în mod obligatoriu următoarele date: denumirea cabinetului medical, datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP-ul, vârsta), criteriul de încadrare în program, numărul fişei de consultaţie/din registrul de consultaţie, diagnosticul „alimentat artificial sau mixt”, denumirea laptelui praf indicat şi cantitatea recomandată, data prescrierii, semnătura şi parafa medicului.
Prescripţia medicală pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna în curs.
Beneficiari
Copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern și se încadrează în criteriile prevăzute de Ord. MS/ MAI nr. 380/106/2011:
1. Copii cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţă de alcool, tutun care determină intoxicaţii ale copilului);
2.Copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei laptelui matern. Creşterea nesatisfăcătoare a copilului va fi consemnată în fişa de consultaţie medicală a acestuia, după evaluarea, de către medicul de familie/medicul specialist pediatru sau neonatolog, a tehnicii de alăptare şi a curbei ponderale. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii:
- Copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţă;
- Copilul cu vârsta cuprinsă între 0 – 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună;
- Copilul cu vârsta mai mare de 8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună.
3. Copil adoptat sau aflat în familie de plasament;
4. Copil cu mamă decedată.
Acte necesare
- Actul de identitate al reprezentantului legal, în original;
- Rețeta medicală– este documentul medical pe baza căruia aparţinătorii beneficiarilor pot ridica de la DAS Târgu Mureș laptele praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, eliberat de medicul de familie, ce se face pe rețetă tip Ministerul Sănătății, are valabilitate pe luna în curs și cuprinde în mod obligatoriu:
- denumirea cabinetului medical;
- datele de identificare ale copilului (numele, prenumele, CNP, vârsta copilului);
- criteriul de încadrare în program;
- numărul fişei de consultaţie/din registrul de consultaţii;
- diagnosticul „alimentat artificial sau mixt”;
- denumirea laptelui praf indicat şi cantitatea recomandată;
- data prescrierii, semnătura şi parafa medicului.
Program
Cutiile cu lapte praf se ridică de către reprezentantul legal al copiilor ce se încadrează în criteriile menționate mai sus, pe bază de rețetă medicală, de la sediul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, str. Gheorghe Doja, nr. 9, camera 9.