Comunicat de presă
Târgu Mureș, 16.12.2022
Protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități
în atenția instituțiilor publice
Miercuri, 14.12.2022 și joi, 15.12.2022, la inițiativa d-nei Chiorean Mirela, reprezentant al asistenților personali ai persoanelor cu dizabilitate gravă din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, respectiv al Asociației HIFA România – Ajutor pentru toți și cu sprijinul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș au avut loc 2 întâlniri de lucru ce vizează implicarea autorităților locale în ceea ce privește problematica, protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Potrivit celor 16 reprezentanți de instituții publice locale prezenți la cele două întâlniri, persoanele cu dizabilități trebuie să se bucure de aceleași drepturi ale omului la fel ca orice altă persoană și trebuie să primească aceleași oportunități pentru a putea participa deplin ca parteneri cu rol egal în toate domeniile vieții, motiv pentru care, și-au manifestat întreaga deschidere pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă această categorie socială.
În aceste două zile s-au dezbătut peste 50 de teme din domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, prin intermediul cărora să fie asigurată incluziunea socială, dar și economică a acestei categorii sociale, printre care:
- Asigurarea accesului fizic, informațional și comunicațional al persoanelor cu dizabilități, la produsele, serviciile și programele pe care societatea le pune la dispoziția membrilor săi;
- Îmbunătățirea accesului persoanelor cu dizabilități la întreg spațiul public (instituții, mijloace de transport, treceri de pietoni, trotuare, etc.);
- Accesul la educație și condiții adaptate nevoilor lor;
- Accesul la toate serviciile medicale și serviciile specializate necesare;
- Eliminarea barierelor multiple cu care se confruntă, dar și altele.
Totodată, s-au stabilit noi întâlniri de lucru și în anul 2023, pe subiecte legate de sănătate și posibilități de tratare, abilitare/reabilitare a persoanelor cu dizabilități grave, accesibilitatea spațiului public din municipiu și transport public.
Pentru a putea trăi independent, persoanele cu dizabilităţi trebuie să-și desfășoare viața în comunitate. În acest scop, statul trebuie să ofere și/sau să susțină servicii în comunitate, concepute astfel încât să răspundă nevoilor și abilităților unice ale fiecărei persoane cu dizabilități.
Accesibilitatea reprezintă baza participării depline a persoanelor cu dizabilități la viața socială. Dincolo de importanța în sine a asigurării dreptului de acces, realizarea lui în practică reprezintă în același timp și poarta spre exercitarea drepturilor pe toate dimensiunile vieții: educație, sănătate, protecția juridică a drepturilor, ocupare, protecție socială, viața independentă.
Consultarea şi implicarea persoanelor cu dizabilităţi, a reprezentanţilor şi a organizaţiilor lor în toate programele, proiectele, activitățile din domeniul dizabilității în toate procesele de luare a deciziilor, în elaborarea de politici, programe, acţiuni şi măsuri, presupune recunoaşterea contribuţiilor persoanelor cu dizabilităţi la bunăstarea generală.
La nivelul municipiului Târgu Mureș sunt 5490 de persoane încadrate într-un grad de handicap din care: 2034 sunt persoane cu dizabilitate gravă, 2575 cu dizabilitate accentuată, 771 cu dizabilitate medie și 110 cu dizabilitate ușoară.
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș