Comunicat de presă
Târgu Mureș, 18.08.2023
„TERAPIE ÎN GALOP” pentru adulții cu dizabilități – Proiect finanțat de Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș
Fundația Transilvană Alpha prin Centrul de Zi ATRIUM implementează proiectul „Terapie în galop” destinat adulților cu nevoi speciale, proiect finanțat de Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș în cadrul sesiunii „Coeziune socială în comunitate” ediția 2023.
Scopul proiectului este de a crește calitatea vieții unui număr de 35 de adulți cu vârsta medie de 35 de ani, cu dizabilități asociate/severe care frecventează Centrul de zi pentru Adulți cu Dizabilități ATRIUM.
Primele sesiuni săptămânale de hipoterapie din cadrul proiectului, care vor fi în număr de 15, au decurs excepțional, reprezentând un triumf asupra temerilor persoanelor cu dizabilități prezente.
Prin sesiunile săptămânale de terapie cu cai, care vor fi în număr de 15, se urmărește deprinderea de abilități noi care să contribuie la independență și încredere, reducând sau eliminând anxietatea sau depresia adulților cu nevoi speciale.
Hipoterapia sau terapia asistată de cai, după numai câteva ședințe, are rezultate vizibile rapide, pentru postura corpului și a capului și are beneficii emoționale, de creștere a încrederii în sine, eliminarea acceselor de furie sau plâns cauzate de sentimentele de neputință și neajutorare, dependenței de însoțitor, de incapacitatea de a rezolva sarcini simple, scăderea nivelului de stres și anxietate, îmbunătățire echilibrului, îmbunătățirea funcțiilor neurologice a coordonării, a echilibrului.
Printre obiectivele acestei metode de terapie se numără:
- Menținerea echilibrului și obținerea unei poziții cât mai funcționale prin stimularea musculaturii și alinierea segmentelor corpului;
- Stimularea atenției;
- Orientarea spațială;
- Dezvoltarea capacității decizionale și a abilității de organizare;
- Dezvoltarea limbajului și motricității;
- Stimularea memoriei și concentrării;
- Promovarea exprimării emoționale și a comunicării; Eliberarea de inhibiții și de frica relaționată cu călăritul.
Terapia asistată de animale promovează interacțiunea pozitivă între om și animal prin încorporarea trăsăturilor psihologice, comportamentale și fizice ale unui animal într-un mediu terapeutic, cu scopul de a facilita procesul de recuperare a unui pacient care necesită îngrijire medicală fizică și/sau psihică.
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș