Program de voluntariat în cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș
Începând cu 1 martie 2021, Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş demarează programul de voluntariat, încurajând, îndrumând şi fiind alături de persoanele interesate în a desfășura activităţi de voluntariat în cadrul serviciilor Direcției.1. Ce este acest program de voluntariat?
Termenul „voluntariat” (provenit din fr. volontariat) semnifică stricto sensu acea acțiune realizată de unul sau mai mulți indivizi, având ca scop esențial ajutorul oferit altor persoane, de bună voie și fără a fi obligat/ți sau plătit/ți să o realizeze. Totodată, noțiunea de voluntariat este codificată în legislația națională, potrivit Art. 3. Lit. a) din Legea nr. 78/2014, ce stipulează că „voluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.” Așadar voluntariatul în cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș este un program dedicat oricărui persoane fizice cu intenția de a oferi ajutor altor persoane, dar în mod specific persoanelor care frecventează sau sunt absolvenţi de studii superioare, oferindu-le acestora șansa de a participa la activități de interes public, voluntariatul fiind un factor important în dezvoltarea educației și formării profesionale, contribuind astfel la creșterea solidarității sociale.2. De ce organizează Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş un astfel de program?
Programul oferă publicului țintă oportunitatea de a beneficia de experiența profesională în cadrul administrației publice locale în domeniul asistenţei sociale şi administraţiei publice. Indiferent de motivele pentru care vrei să devii voluntar, această acțiune este importantă pentru că te ajută: – Să câștigi experiență directă și unică în cadrul activităților întreprinse, precum și cunoștințe practice; – Să îți faci noi prieteni; – Să înveți lucruri noi și să îți formezi deprinderi utile; – Să testezi o nouă carieră; – Să faci parte dintr-o echipă; – Să îi ajuți pe cei mai puțin norocoși; – Să înțelegi problemele comunității din care trăiești; – Cultivarea spiritului civic. De cealaltă parte, Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş, ca urmare a implementării acestui program, își dorește să beneficieze de energia și spiritul inovator al voluntarilor, elemente ce au potențialul de a îmbunătăți, în mod eficient, activitatea instituției.3. Cât durează acest program?
Programul se derulează pe perioadă nedeterminată. Cu fiecare voluntar se încheie un contract de voluntariat pe o perioadă cuprinsă între 3 luni – 1 an, specificând durata concretă a acestuia.4. Unde se desfășoară programul?
Programul se desfășoară la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş situat în Târgu Mureş, str. Gheorghe Doja, nr. 9, respectiv în cadrul serviciilor subordonate instituției. În funcţie de specificul activităţilor sau evenimentelor ce se vor desfăşura în cadrul programului de voluntariat, acestea pot avea loc și în alte locații.5. Cine se poate înscrie?
Programul este destinat oricărei persoane fizice care are intenția de a oferi ajutor altor persoane, dar în mod specific persoanelor care frecventează sau sunt absolvenţi de studii superioare. Criteriile de eligibilitate ce trebuie întrunite cumulativ pentru a putea fi voluntar în cadrul instituției sunt: – cetățenia română; – în cazul studenţilor/ absolvenţilor, atestarea studiilor de asistenţă socială, administrație publică, sănătate publică, psihologie, pedagogie sau medicină.6. De ce aș alege acest program și care sunt avantajele pe care le oferă?
Dincolo de activitatea desfășurată zilnic în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş, menită a familiariza voluntarii cu provocările din sistemul public, aceștia au oportunitatea de a discuta cu specialiști din domeniul asistenţei sociale/administraţiei publice, de a participa la vizitele din unitățile sociale din România și de a lucra individual, respectiv împreună cu angajații DAS Târgu Mureş pentru a găsi soluții inovatoare ce au capacitatea de a minimiza costurile și de a maximiza beneficiile. Voluntarii vor avea posibilitatea de a primi din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş, la cerere, o scrisoare de recomandare din partea coordonatorul programului de voluntariat, care să ateste participarea lor şi abilităţile întreprinse în cadrul acestuia. Totodată, prin intermediul programului, voluntarul testează o posibilă carieră în domeniul social. De asemenea, conform prevederilor Legii nr. 78/2014, perioada de voluntariat poate fi menționată ca și experiență în domeniu, oferind posibilitatea construirii unui CV atractiv.7. Cum mă pot înscrie?
Înscrierea în cadrul programului se va face prin completarea cererii de înscriere disponibilă la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş, str. Gheorghe Doja, nr. 9 sau online. În urma completării, formularul trebuie transmis pe adresa de e-mail: registratura.das@tirgumures.ro.8. Ce urmează după ce mă înscriu în cadrul programului de voluntariat?
După verificarea condiţiilor stabilite, urmează o etapă de evaluare a voluntarului, ce constă dintr-un interviu care va fi susţinut la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş.9. Cine face selecția voluntarilor?
Selecția voluntarilor va fi realizat de către coordonatorul programul de voluntariat, numit din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş, Biroul Strategii, Programe, Proiecte și Relații cu ONG.10. Voluntarii sunt plătiți?
Voluntarii, pentru activitățile desfășurate în cadrul programului, nu vor beneficia de drepturi băneşti.11. Experiența profesională anterioară este necesară?
Nu este obligatoriu ca voluntarii să aibă experiență profesională acumulată anterior programului de voluntariat. Cu toate acestea, în evaluarea candidaturilor, se va aprecia activitatea profesională anterioară (inclusiv participarea la alte acțiuni de voluntariat).12. Care este programul de lucru?
Voluntarul lucrează minim 2 ore săptămânal, în intervalul de lucru stabilit la nivelul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş.13. Cum voi dovedi ulterior, participarea în programul de voluntariat?
Participarea la programul de voluntariat se realizează în baza unui contract încheiat între cele două părţi.- Hotărârea nr. 262 din 26 august 2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș
- Hotărârea nr. 192 din 25 iulie 2024 privind modificarea Hotărârii nr. 262 din 26 august 2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș
Anexe
- ROF Program de voluntariat
- Anexa 1 - Contract de voluntariat
- Anexa 2 - Cerere
- Anexa 3 - Acordul părinților
- Anexa 4 - Fișa voluntarului
- Anexa 5 - Drepturi și responsabilități
- Anexa 6 - Atribuții și răspunderi SSM
- Anexa 8 - Declarație privind datele cu caracter personal
- Anexa 9 - Formular de retragere
- Anexa 10 - Chestionar de evaluare
- Anexa 11 - Evidența activității
- Anexa 12 - Fișa de pontaj
- Anexa 13 - Fișa de protecție (SSM + PSI)
- Anexa 14 - Declarație de remitere și renunțare
- Anexa 15 - Raport de incident
- Anexa 16 - Certificat nominal
- Anexa 17 - Raport al activității
- Anexa 18 - Evaluarea voluntarilor