Introducere
Se acordă în baza Legii nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege şi au domiciliul în Municipiul Târgu Mureș în vederea prevenii şi depășirii unor situații de dificultate, vulnerabilitate sau dependență în scopul păstrării autonomiei persoanelor vârstnice. Aceste servicii includ: ajutor pentru igiena corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, ajutor pentru prepararea hranei şi hrănire, deplasare în interior şi exterior, efectuare cumpărături, activități de menaj, sprijin pentru plata unor facturi şi obligații curente, acompaniere și socializare, activități de petrecere a timpului liber.
În cazul persoanelor vârstnice dependente socio-medical, beneficiare ale serviciilor de îngrijire la domiciliu, acordate de către îngrijitori, intervenţiile se fac zilnic (5 zile pe săptămână), pe o durată de timp bine definită, servicii apte să răspundă nevoilor, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ, conform fişelor de evaluare socio-medicală.
În cazul persoanelor vârstnice cu un grad de dependenţă socio-medical mai redus (gr. III), frecvenţa intervenţiilor se face în baza unui program stabilit de comun acord cu beneficiarii (servicii cu ora), diferit de la caz la caz, conform fişelor de evaluare socio-medicală.
Criterii de eligibilitate
Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș realizează evaluarea pentru persoanele care îndeplinesc următoarele criterii:
- Să aibă vârsta legală de pensionare;
- Să aibă domiciliul în Municipiul Târgu Mureș;
- Nu are familie sau nu se află în întreținerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
- Nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
- Nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată;
- Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice
Durata de acordare a serviciilor de îngrijire la domiciliu se acordă persoanelor vârstnice dependente social şi socio-medical, în baza anchetelor sociale întocmite, în urma evaluărilor efectuate în baza grilei de evaluare socio-medicală (geriatrică), în raport cu nevoile de timp şi tip de servicii, pe perioadă nedeterminată (se efectuează reevaluarea cazului în raport cu evoluţia acestuia).
Acte necesare derulării procesului de evaluare a situației socio-economică a potențialilor beneficiari
Evaluarea inițială a Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș demarează în momentul în care există:
– Cererea de acordare a serviciilor de îngrijire la domiciliu care să conțină următoarele date: nume, prenume, adresă, număr de telefon şi semnătura persoanei solicitante, precum şi data efectuării cererii;
– Actul de identitate (în copie);
– Cuponul pensie (în copie);
– Recomandările şi/sau evaluările medicului de familie/medicului specialist (în copie);
– Adeverința medicală/certificatul medical (în copie);
– Alte acte (după caz).
Procedura privind acordarea dreptului la servicii sociale pentru beneficiarii care se adresează Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș
Cererea tip, completată de către potențialul beneficiar sau de către reprezentantul acestuia/membru de familie/altă persoană, după caz, în situația persoanei vârstnice nedeplasabile se va depune la sediul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, str. Gheorghe Doja, nr. 9, camera 8, parter (Registratură) sau online pe adresa de e-mail: registratura.das@tirgumures.ro.
Cererile însoțite de documentele necesare stipulate mai-sus, vor fi preluate de inspectorii Compartimentului de Asistență Persoane Vârstnice.
O echipă compusă din doi asistenți sociali se va deplasa la domiciliul solicitantului/potențialului beneficiar în vederea evaluării inițiale.
După evaluarea inițială, în caz de eligibilitate, asistenții sociali din cadrul Compartimentului de Asistență Persoane Vârstnice, vor elabora ancheta socială, un planul de servicii și vor redacta un referat privind acordarea serviciilor de asistență socială pe care îl vor înainta Directorului Executiv spre aprobare.
Directorul Executiv al Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș va emite o Decizie privind acordarea/ respingerea dreptului la servicii sociale; decizia se va înmâna beneficiarului sau, după caz, reprezentantului legal/membrilor de familie, însoțită de planul de servicii, în original și o copie după ancheta socială. Inspectorii Compartimentului de Asistență Persoane Vârstnice, în baza planului de servicii, organizează activitatea de îngrijire și repartizare a îngrijitorilor la domiciliu.
Monitorizarea cazurilor
Se verifică periodic situaţia vârstnicului îngrijit la domiciliu, după programul stabilit de inspectori. Monitorizarea se realizeaza prin vizite la domiciliul beneficiarului și conversaţii telefonice care permit obţinerea de informaţii referitoare la evoluţia ulterioară a vârstnicului și se întocmeste fişa de monitorizare. Aceasta va cuprinde informaţii despre evoluţia ulterioară a cazului şi eventuale recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei vârstnicului.
Prin implementarea şi derularea pe mai departe a activităţii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice dependente socio-medical, se urmăreşte ameliorarea şi chiar îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora. Ameliorarea şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor vârstnice dependente socio-medical, prin acordarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, are un efect benefic asupra aparţinătorilor (copii, rude), care îşi pot astfel continua activitatea profesională, contribuind la ameliorarea vieţii economice a întregii comunităţi.
Puteți trimite formularul tip completat și semnat folosind formularul de mai jos sau puteți completa formularul în format digital online.
Completare și trimitere formular tip
Puteți trimite formularul tip completat și semnat folosind formularul de mai sus sau puteți completa formularul de mai jos în format digital.
Completare formular în format digital