Legislație
- Legea nr. 196 din 31 octombrie 2016 privind venitul minim de incluziune;
- HG nr. 1154/2022 din 16 septembrie 2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune;
- Ordin Nr. 546/2024 din 25 ianuarie 2024 pentru aprobarea modelului formularului raportului de sinteză privind validarea şi verificarea cererii de acordare a venitului minim de incluziune, precum şi pentru aprobarea modelelor de dispoziţii ale primarului privind aprobarea sau respingerea dreptului la venitul minim de incluziune, precum şi pentru modificarea, suspendarea şi încetarea dreptului la venitul minim de incluziune în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Descriere
Venitul minim de incluziune (VMI) este un beneficiu de asistență socială destinat familiilor și persoanelor singure care se află în situații de dificultate. Sprijinul financiar înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv ajutorul social/venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF) și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Venitul minim de incluziune are două componente – ajutorul pentru incluziune și ajutorul pentru familiile cu copii.
Avantajele VMI
- Beneficiile VMI (ajutor de incluziune și/sau ajutor pentru familia cu copii) se acordă sub formă de plată unică lunară;
- Solicitanții de VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate;
- Solicitanților de VMI li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor;
- Dacă sunteți solicitant de VMI aveți acces automat la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate;
- Ca solicitant de VMI intrați în categoria consumatorilor vulnerabili și veți primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și veți beneficia de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil;
- VMI promovează munca – ca solicitant de VMI sunteți sprijiniți prin stimulente financiare inclusiv în situația în care veți obține venituri prin muncă și veți beneficia de măsuri care să sprijine accesul la locuri de muncă;
- Programul încurajează participarea copiilor din familiile vulnerabile la educație, pentru un viitor mai bun.
Condiţii de acordare a venitului minim de incluziune (VMI)
CINE POATE SOLICITA Venitul minim de incluziune?
Venitul minim de incluziune se acordă familiilor/persoanelor singure care au un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelele maxime stabilite prin lege pentru cele două componente, astfel:
- pentru ajutorul de incluziune – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 346 lei, respective 504 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 de ani;
- pentru ajutorul pentru familia cu copii – nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 880 lei/membru de familie.
Cuantumul venitului minim de incluziune
CE SUME VOR PRIMI beneficiarii de venit minim de incluziune?
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 346 lei/lună/membru de familie sau 504 lei/lună în cazul persoanei de cel puțin 65 de ani – și cuantumul venitului net ajustat, calculate conform legii.
Cuantumul maxim în cazul persoanelor care nu au niciun venit este de 346 lei/lună/membru de familie, iar în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, este de 504 lei/lună.
În cazul familiei cu copii, cuantumul ajutorului este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie, astfel:
I. Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru familia cu venituri nete ajustate de maximum 346 lei/lună:
- 135 lei – pentru familia cu 1 copil;
- 270 lei – familia cu 2 copii;
- 405 lei – familia cu 3 copii;
- 539 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
II. Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete ajustate de maximum 346 lei/lună:
- 152 lei – pentru familia cu 1 copil;
- 303 lei – familia cu 2 copii;
- 453 lei – familia cu 3 copii;
- 604 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
III. Pentru familiile cu un venit net ajustat între 346 lei/lună – 880 lei/lună (inclusiv):
- 108 lei – pentru familia cu 1 copil;
- 215 lei – familia cu 2 copii;
- 322 lei – familia cu 3 copii;
- 428 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
IV. Pentru familiile monoparentale cu un venit net ajustat între 346 lei/lună – 880 lei/lună (inclusiv):
- 140 lei – pentru familia cu 1 copil;
- 271 lei – familia cu 2 copii;
- 409 lei – familia cu 3 copii;
- 541 lei – familia cu 4 sau mai mulți copii.
Atenție! Cuantumul ajutorului de incluziune se actualizează anual cu rata medie a inflației!
PROCEDURA DE ACORDARE a venitului minim de incluziune
Venitul minim de incluziune se acordă pe bază de cerere depusă de solicitant la sediul DAS Târgu Mureș (Str. Gh. Doja, nr. 9, Registratură, parter, cam. 8; Program de lucru: Luni și Miercuri: 08:00 – 14:30; Marți și Joi: 08:00 – 16:00; Vineri: 08:00 – 14:00), care va fi însoțită de documente justificative privind veniturile realizate, componența familiei, bunurile deținute etc.
Totodată, actele se pot transmite și online pe adresa de e-mail: registratura.das@tirgumures.ro.
Acte necesare
- Cerere (formular standard) pentru acordare VMI;
- Declarație pe propria răspundere;
- Angajament de plată (pentru situațiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
- Actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei;
- Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit;
- Certificat de naștere pentru fiecare copil;
- Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
- Dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta între 3 – 16 ani (Atenție! Copii trebuie înscriși obligatoriu într-o unitate de învățământ);
- Adeverință eliberată de Registrul Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș;
- Certificat de atestare fiscală eliberat de Direcția Fiscală Locală – Serviciul Impozite și Taxe;
- Adeverință medicală din care să reiasă că solicitantul/membrii familiei sunt apți de muncă sau orice alte documente eliberate de medicul specialist în medicina muncii că nu este apt de muncă;
- Alte documente specifice situației solicitantului și familiei acestuia (ex.: adopție, plasament, tutela/curatelă, soți sau soție declarați dispăruți, arestați preventive sau care execute pedepse privative de libertate, etc.).
DE REȚINUT! Persoanele apte de muncă beneficiare de venit minim de incluziune (VMI) au obligația să presteze, lunar, acțiuni sau lucrări de interes local și să își caute un loc de muncă prin intermediul agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
Totodată, la solicitarea Venitului minim de incluziune, persoanele apte de muncă, au obligația de a depune alături de dosarul de VMI, următoarele acte:
- Copie act de identitate;
- Dovada studiilor absolvite/diploma obținută;
- Declarație și consimțământ (se completează la fața locului, respectiv la sediul DAS Târgu Mureș).
Date contact
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numărul de telefon: 0365/430859 sau Whatsapp: 0725.403.315 în timpul programului de lucru (Luni și Miercuri: 08:00 – 14:30; Marți și Joi: 08:00 – 16:00; Vineri: 08:00 – 14:00).